Spoeling of toner?
Er zijn verschillen tussen toners en kleurspoelingen. Vroeger bestonden er alleen kleurspoelingen. Als het haar goed geverfd was maar een "oppep-beurt" nodig had maakte de kapper een toner op maat. Meestal kon dat nodig zijn omdat enerzijds het haar door zon, zee , zout en wassen zijn mooie kleur enigszins verloren maar wilde anderzijds de kapper het haar niet teveel beschadigen door het helemaal opnieuw te verven. De vuistregel is om hierbij een verfkleur of meerdere kleuren te nemen, te mengen op basis van ervaring en kleurwarmte van het haar van de klant en dat in te zetten met een waterstofperoxide van 1,9% tot 3%.
Rond 2015 doet de term toner het kappersvak zijn intrede. Hiermee worden producten in de markt gezet die het haar een tijdelijk e kleurnuance geven. Toners eggen als het ware een laagje kleurpigment op het haar en dringen bi voorkeur niet diep in de haarschubben. Toners worden bij voorleur gebruikt om een haarkleur iets op te lichten, dus koeler, helderder en warmer. De soft Shades van Kis worden gepromoot als Toner, je gebruikt hierbij de speciale lotion Soft shades activator...( waarbij alsnog een laag %-peroxide is toegevoegd)
Tenslotte hierbij de opmerking dat geverfd als haar wordt bijgewerkt zonder gebruik van een ontwikkelvloeistof de consequentie zal zijn dat de bijgewerkte kleur met een paar wasbeurten weer zal verdwijnen.
Toners zijn mild voor je haar
Bij gebruik van een toner is het haar voorzien van pigmenten die op de buitenkant het haar liggen en je haar niet binnendringen. Een kleurbehandeling met een toner zal minder belastend voor je haar zijn dan een behandeling met producten die wel je haar binnendringen, zoals grijsdekkende haarverf. Om de haarschubben te openen en kleurpigment in je haarschacht te deponeren, zijn immers agressievere ingrediënten nodig. Nadeel is natuurlijk wel dat je deze oppervlakkige tonerpigmenten sneller weer uit je haar wast. Als je hier geen rekening mee houdt, kan het effect van de toner na twee weken al uit je haar verdwenen zijn.