Microbiologe: Prokaryoten...bacteriën
Eencelligen zijn alle organismen in het rijk van de microbiologie die bestaan uit 1 cel. Er bestaan grofweg 2 groepen: Prokaryoten en Eukaryoten. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen zuurstof-minnende ééncelligen ( Aeroob) en zuurtsofloze ééncelligen ( Anaeroob). Er zijn ook nog meer verfijningen aan te brengen in de verdeling maar daarmee zouden we in dit artikel ons doel voorbij schieten en uitleg van méér subgroepen zou niet leiden tot een beter begrip binnen het kader van het begrijpelijk maken van het ontstaan, behandelen en bestrijden van schimmelnagels.
Prokayoten hebben een eenvoudige celbouw, geen organellen, Het DNA ligt ringvormig als losse massa in het celmateriaal t.w.. het cytoplasma. Onder de prokaryoten rekenen wij tegenwoordig de Bacteriën en Blauwalgen. Bacteriën kunnen zowel aeroob als anaeroob voorkomen.
- Bacteriën zijn Prokaryotische eencelligen en leven in kolonies. Bacteriën hebben géén celkern . Het DNA ligt los in het celmateriaal (cytoplasma) van de bacterie. Bacteriën kunnen onderling vrij eenvoudig DNA uitwisselen waardoor voortdurend nieuwe bacteriestammen ontstaan. De meeste bacteriën zijn niet schadelijk voor de mens. Een groot aantal bacteriestammen worden nuttig gebruikt voor voedselbereiding. Bij de fermentatie van zuurkool wordt van lucht afgesloten kool na 3 weken door de melkzuurbacterie enorm zuur en daarmee ook lang houdbaar. Bijna dezelfde melkzuurbacterie wordt gebruikt bij de bereiding van yoghurt. Veel planten leven in symbiose met bodembacteriën zodat hun wortels optimaal presteren. Bacteriën worden gebruikt voor het composteren van afval maar ook om medicijnen te maken.
Bacteriën herkennen
Voor onderzoekers van allerlei wetenschapsvlakken is het belangrijk bacteriën te herkennen. Elke bacteriestam heeft immers eigen kenmerken als uiterlijk, groeivorm en afscheidingsproducten. Er zijn diverse methodes om bacteriën herkenbaar te maken. De voornaamste groepsscheiding is de Gram-kleuring. Bij de resultaten spreekt men overde bacteriën als Gram+ ( gram-positief) en Gram- ( gram-negatief). Door deze kleuring toe te passen krijgen microbiologen een grove indeling in de bacteriekolonies die zij willen onderzoeken.
- Bacteriën zijn te klein voor het blote oog. Onder de microscoop zijn bacteriën te herkennen als “bolletjes” ( kokken) en als “staafjes”( Staphylo).
- De Deense onderzoeker Hans Christaan Gram ontwikkelde in 1884 een techniek om met kleurstoffen Streptococcus pneumoniaec te onderscheiden van Klebsiela pneumoniae. Vanaf die periode gebruikt microbiologen het onderscheid in Gram- en Gram+. Het fysieke verschil in Gram+ en Gram- bacteriën ligt in het formaat van de bacteriën en de mogelijkheid tot sporenvorming. Gram+ bacteriën hebben een stevige celwand die bestaat uit een dikke peptidoglycaan-laag. Deze laag is ondoordringbaar voor zwakke alcoholoplossingen. Gram- bacteriën hebben als celwand een uiterst dun en delicate cytoplasma membraan met een dunne peptidoglycaan-laag.
- Een andere kleuring om Gram+ Gram- te onderscheid is de bekende Ziehl-Neelsen-kleuring. Óók deze kleuring berust op de mogelijkheid van myolzuur, ( als vetzuur aanwezig in de celwand van Gram+) om kleurstof vast te houden.
Gram+ bacteriën zijn groter dan Gram -. Gram + bacteriën kunnen sporen vormen. Gram + bacteriën zijn beter bestand tegen droogte- en waterstress en zijn dominant t.o.v. Gram- bacteriën.
Bacteriën bij ziektes
Bij ziektes maakt het voor de behandeling van de infectie een groot onderscheid tussen Gram+ en Gram- al veroorzaker. Bij Gram+ treedt veel minder vaak penicilline-resistentie op dan bij Gram- ( tenzij de bacterie in staat is om het enzym Beta-lactamase te produceren). Bij gebruik van penicilline op een infectie zorgen Gram+ bacteriën met hun LPS-laag dat het menselijk immuunsysteem sterk reageert op de penicilline. De dode bacterie is echter zelf wel weer een endotoxine (gifstof) waar mensen ook weer ziek van kunnen worden.
Lees ook de artikelen:
- Schimmelnagels: waar hebben we het over
- Micro-organismen zijn overal
- Schimmels, gisten bacteriën...microbiologie
- Virussen, deeltjes eiwit en gastheren
- Algen en wieren
- Prokaryoten...bacteriën
- Eukaryoten.... schimmels en gisten
- Microbiologie in ons lichaam
- Mycosenagels verzorgen
- Actief tegen dermatofyten
- De 4 principes van Ureumline kalknagel-verzorging