Eukaryoten: Schimmels & gisten
Eukaryoten hebben een meer complexere celbouw dan de prokaryoten ( bacteriën) en zijn ook tot 1000x groter, hoewel nog steeds niet met het blote oog zichtbaar..! Bij de eurkaryoten is celinhoud georganiseerd in organellen die ieder een eigen (biochemische) functie vervullen die tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Tot de Eukaryoten rekenen we tegenwoordig de Amoeben, Pantoffeldiertjes, schimmels en diverse algen ( rood, bruin en groenwieren). Voor het begrip parasitaire eencelligen is het goed op te merken dat parasitaire eencelligen minder organellen bevatten en voor deze (biochemische ) functies een beroep doen op gastheercellen.
Opmerking: De theorie wordt wetenschappelijk algemeen aangehangen dat in de loop van de evolutie groepen eencelligen van dezelfde soort kolonies en identieke eencelligen zogenaamdeweefselgroepen" zijn gaan vormen.. Binnen sommige van deze grote celkolonies zouden samenwerkingsverbanden tussen cellen hebben kunnen ontstaan waardoor deze samenwerkingsverbanden op hun beurt weer “groepsfuncties” konden gaan vervullen…er kwam sprake van “celdifferentiatie” …hierop steunt de theorie dat vanuit ééncelligen uiteindelijk meercellige organismen konden ontstaan en wordt celdifferentiatie, voortplanting i.p.v. celdeling en zelfs orgaanvorming mogelijk.
Schimmels zijn Eukaryoot
Schimmels vallen onder Eukaryotische eencelligen en worden ook wel Fungi genoemd. Schimmels leven voornamelijk aeroob. Schimmels hebben een bijzondere eigenschap: Schimmels zijn voor hun overleven afhankelijk van bestaand organisch materiaal. Om te overleven ontleden schimmels dus andere organismen en daarbij gebruiken zij de vrijgekomen bouwstenen voor hun eigen opbouwen en energievoorziening. Die bouwstenen zijn biomoleculen, ofwel polymeren. Meestal zijn de organismen die worden "verteerd" autotroof, d.w.z. zij hebben zich kunnen voeden met koolstof uit CO2 en hun energie haalden uit zonlicht en anorganische stoffen zoals mineralen.
Gisten behoren tot soort schimmels
Gisten zijn Eukaryote eencelligen die behoren tot de schimmels. Gisten hebben een celkern. Gisten kunnen zich ongeslachtelijk vermeerderen door een vorm van celdeling, zgn. “knoopvorming”. Gisten kunnen zowel aeroob als anaeroob voorkomen. Gisten kunnen zich echter ook geslachtelijk voortplanten. Hierbij wordt genetisch materiaal van 2 verschillende gistcellen uitgewisseld en ontstaat een nieuwe gistcel.
Er zijn ontzettend veel soorten gisten. Er bestaan gisten de met zuurstof leven ( aeroob) en gisten die zonder zuurstof leven ( anaeroob). Het proces waarbij gisten producten omzetten heet "fermenteren". Er zijn gisten die nuttig worden gebruikt door de mens. Denk hierbij aan broodgist, biergist. Ook koffie, vis, kool en chocolade kan met gist worden gefermenteerd. Elke giststam heeft een eigen werking. Bij koffie en cacaobonen worden door fermentatie voorloperstoffen aangemaakt die door roostering specifieke smaken geven. Bij bier wordt in een door waterslot afgesloten vat de koolzuur vrijgelaten en zuurstof tegengehouden zodat uiteindelijk de specifieke gist zuurstofloos haar specifieke en kenmerkende biersmaak kan afgeven.
In de medische microbiologie wordt onderzoek gedaan naar ziekteverwekkers . Hierbij worden monsters ter bepaling van kwantiteit en determinatie gekweekt bij 37graden Celcius ( lichaamstemperatuur). De kweek duurt enkele dagen en is meestal korter van duur dan bij schimmels. Sinds 2000 wordt steeds vaker de MALDI-techniek ingezet ter bepaling welke gist aanwezig is in het sample. De kolonie van de te bepalen gist wordt op een plaatje uitgestreken en behandeld met een stofje (matrix). Het plaatje wordt in een spectrometer geplaatst en de “dia” geeft een patroon dat specifiek is voor giststammen. Speciale software leest het profiel en bepaald de naam van de specifieke giststam. MALDI- techniek ter bepaling van gisten en bacteriën is sneller en goedkoper dan de klassieke methode met laboratorium kweek.
Lees ook de artikelen:
- Schimmelnagels: waar hebben we het over
- Micro-organismen zijn overal
- Schimmels, gisten bacteriën...microbiologie
- Virussen, deeltjes eiwit en gastheren
- Algen en wieren
- Prokaryoten...bacteriën
- Eukaryoten.... schimmels en gisten
- Microbiologie in ons lichaam
- Mycosenagels verzorgen
- Actief tegen dermatofyten
- De 4 principes van Ureumline kalknagel-verzorging